Ajankohtaista

Koska Etelä-Afrikkaan?

  • 25.10.2015 0:30

Ei Etelä-Afrikkaan tietenkään tulla silloin kun Warthog Tours kutsuu, pyytää tai komentaa. Matkalle tullaan silloin kun asiakas itse niin tahtoo. Mutta ajankohdalla on kuitenkin joitakin vaikutuksia matkaan monellakin tavalla. Tässä on muutamia asioita jotka kannattaa huomioida ajankohtaa miettiessäsi.

Hintataso

Matkailupalveluiden (koskee ensisijaisesta majoitusta) hinnat on maassa jaoteltu useimmiten kolmeen luokkaa; low season, high season ja peak season.

Low season on maan talviaika eli käytännössä toukokuun alusta syyskuun loppuun. Silloin hinnat ovat todella reilusti muuta ajankohtaa alemmalla tasolla. Majoitushinnat ovat reilusti alle puolet peak seasonin hinnoista.

Peak season on keskimäärin joulukuun puolivälistä tammikuun puoliväliin saakka. Tämä ajankohta on samalla paikallinen kesäloma-aika. Tänä aikana monet muutkin kuin majoitusliikkeet pistävät pöytään ns. peak season hinnat. Kapin alueella ns. festive season (joulun ja uudenvuoden pyhät) aikana parhaissa ja suosituimmissa ravintoloissa on usein ns. set menu kiinteään hintaa ja se hinta ei ole halpa. No Suomen huippuravintoloihin verrattuna on toki edelleen edullista.

High season on sitten kaikki muu kuin edelliset ajanjaksot.

Peak season vaikuttaa myös lentojen hintaan. Lennoissa toimii yleisperiaate että mitä aikaisemmin varaat, sen halvemmalla saat. Hyvä esimerkki löytyy tältä sesongilta (2015). Nyt 2015 lokakuun alussa joulunpyhien aikana ei Helsinki-Kapkaupunki-Helsinki lentoja ei juurikaan löydy alle 2.500 euron turistiluokassa. Normaalisti lennot löytyvät hieman alle 1.000 euroa.

Säätilat ja luonto

Etelä-Afrikka on isomaa – neljä kertaa Suomen kokoinen – ja siksi myös ilmasto on hyvin erilainen maan eri osissa eri aikoina vuodesta. Ehkä tätä avaa tilannekuva maataloudesta; kun Kapin alueella viljaa puidaan, niin pohjoisessa samaan aikaan ollaan kylvötöissä. Tämän selittää sateiden ajoittuminen.

Kapin alueella ja myös Garden Routin alueella kesä-elokuu on keskitalvi ja tarkoittaa jatkuvia sateita ja täkäläisittäin erittäin kylmää säätä. Sateisinta on kesä-heinäkuussa jolloin periaatteessa sataa joka päivä. Elokuussa sateet vähenevät mutta kylmyys säilyy. Kapin alueella vuoristot ovat elokuussa lumihuippuisia. Näillä alueilla lämpimintä/kuuminta on helmi-maaliskuussa. Maaliskuussa usein voimakkaat kesätuulet hellittävät ja kaikki on perfect!

Syyskuun lopulta joulukuulle sateiden jälkeinen kevät saa luonnon etelässä kukkimaan ja kukoistamaan. Myös golfkentät ovat loistokunnossa. Ovat toki aina kastelun ansiosta.

Krugerin alueelle sateet tulevat – usein vahvoina iltaukkosina – joulukuun tienoilla. Silloin kuivan ja lämpimän kauden jälkeen luonto herää silmänräpäyksessä. Ukkosia ja muitakin kuuroluonteisia sateita jatkuu aina helmikuulle saakka. Lämpötilat alueella ovat aina etelää korkeampia.

Mutta edellä kerrottu edustaa ”normaalia” tilannetta. Yllättäviä ilmiöitä säätiloissa toki esiintyy maan kaikissa osissa. Tänä vuonna Krugerin alueella on syys/lokakuussa koettu poikkeuksellisia helteitä ja lämpötila siellä on noussut ajoittain 40 asteeseen. Samoin Kapin alueella lokakuussa on päästy jo 30 asteen yläpuolelle ja talvisateet olivat tänä vuonna reilusti alle normaalitason.

Warthogin ”Peak Season”

Näyttää siltä että vuodenvaihde on vuodesta toiseen meillä selvä piikki varaustilanteessamme. Esimerkiksi tänä vuonna sen ajankohdan kapasiteetti oli osaltamme loppuunmyyty jo elokuussa. Voimme toki rakentaa hyviä ohjelmia tästä huolimatta mutta ainoastaan niin että hoidamme kaikki käytännön järjestelyt mutta henkilökohtaista palvelua paikanpäällä emme pysty järjestämään muuten kuin digitaalisesti.

Mutta tulettepa minä ajankohtana tahansa niin kaikki sujuu parhaiten ja usein edullisimmin mitä aikaisemmin olette liikkeellä. Hieno ja mielenkiintoinen maa – tervetuloa.