Taloutta ja politiikkaa

Taloutta ja politiikkaa

Olen toisinaan seurannut Britannian alahuoneen istuntoja ja hämmästellyt miten kovaa meteliä siellä pidetään. Puhemies huutaa kaikkein kovimpaan "Order, order" ja silti hälinä ja huuto jatkuu. Mutta Etelä-Afrikan parlamentti lyö tämän kyllä laudalta mennen tullen.

 
Kaikki oikeastaan muuttui viime vuoden vaalien jälkeen kunEtelä-Afrikan Parlamenttiin nousi Julius Maleman johtama Economic Freedom Fighter puolue. Julius Malema oli aikaisemmin ANC:n nuoriso-osaston kiistelty puheenjohtaja joka herätti hämmennystä myös siinä roolissa.  Hän lauloi vanhoja taistelulauluja joissa kehoitettiin tappamaan buurit, vaati pankkien ja kaivosyhtiöiden kansallistamista, haukkui BBC:N kirjeenvaihtajan agentiksi jne. No jossain vaiheessa hänen ja ANC:n johdon välit menivät solmuun. Malema erotettiin puolueesta ja niinpä hän perusti oman puolueen josta tuli entisen poliittisen kotinsa ANC:n ja sen puheenjohtajan Presidentti Jacob Zuman kiivain ja kovaäänisin kritisoija ja vastustaja. Ja nyt hän käyttää siekailematta Parlamentin istuntoja oman teatterinsa näyttämönä.
 
Ollessaan vielä ANC:n johtotehtävissä niin aina kun Julius Malema avasi suunsa ja antoi näitä yllättäviä lausuntojaan, Etelä-Afrikan randin kurssi valahti alaspäin. Varmasti valuutan arvoon enemmän kuin Juliuksen rooli on vaikuttanut hallituksen tekemiset, sanomiset ja tekemättä jättämiset. On silti kuitenkin outoa että kun koko Saharan eteläpuolisen Afrikan taloudet kasvavat tällä hetkellä keskimäärin lähes 5 % vuosivauhtia niin Etelä-Afrikan talouden kasvu on hiipunut alle kahden prosentin, Pitkälle kehittyneenä taloutena se on tietenkin enemmän länsimaisen talouden vanavedessä kuin pohjalta ponnistavat naapurinsa.
 
Ulkomaalaisten matkailijoiden kannalta kehitys on tietysti ollut "miellyttävää". Etelä-Afrikan valuutan volatiliteetti on ollut aika reipasta. Vuoden 2005 tienoilla eurolla sai n. kuusi randia. Viime vuoden loppupuolella vähän aikaa eurolla sai yli 15 randia (ZAR). Tämän kymmenen vuoden periodilla se on pysytellyt n. 10 randia ympärillä. Tällä hetkellä (3/2015) eurolla saa n. 13 randia.
 
Inflaatio on maassa ollut maltillista ja siksi Etelä.Afrikka Etelä-Afrikka on matkailijalle ehdottomasti "worth money". Hintatasosta kaikkialla kertoo aika paljon polttoaineen hinta. Tällä hetkellä sekä bensa että diesel maksavat n. 85 sentti/litra. Pullo lageria lähtee ravintolassa n. 1,6 eurolla ja kuppi cappucinoa noin eurolla. Viinien hintoja ei edes kannata suomalaiseen hintatasoon verratakkaan.
 
Vaikka Warthog Toursin matkojen hintoja keskenään on vaikea verrata kun kaikki ovat sisällöltään erilaisia mutta kyllä tämä valuuttakurssitilanne tarkoittaa sitä että hintatasomme nyt on reilut 10 % edullisempia kuin vuonna 2012. Eli niitä ei ainakaan inflaatio ole rokottanut.
 
Niin ja muuten viinintekijät kertovat että tämä viinivuosi Etelä-Afrikassa tulee olemaan sekä määrältään että laadultaa hyvä. Näin maaliskuussa sato on korjattu ja se saatiin korjattua erittäin hyvissä olosuhteissa. Eli nyt on monta hyvää viinivuotta peräjälkeen takana!
 
Tervetuloa edulliseen Etelä-Afrikkaan.
Pauli Niemi-Jaskari