Blogi

Don’t think – it’s not your strong point! Just hit that ball!

  • Pauli Niemi-Jaskari
  • 23.10.2013 19:45

Nämä Strand Golf Clubin vakio caddieni Fredin sanat ovat syöpyneet syvälle mieleeni. Kun mies luulee osaavansa pelata golfia, niin sitä ryhtyy hirveästi ajattelemaan jokaista muutamaa sataa asiaa, jotka pitäisi muistaa kun lyöntipaikalle itsensä asettaa. Ja lopputulemannahan siitä on puhdas katastrofi. Pelistä pitää nauttia!

Pelaan paljon sekä suomalaisten että monen muiden kansallisuuksien edustajien kanssa. Kukaan ei ota golfia niin tosissaan kuin suomalainen mies! Paitsi saksalainen! Olisiko tähän totisuuteen yksi keskeinen syy suomalaisten kilpailuhenki. Täälläkin pelaavilla maanmiehilläni on melkein aina joku pelimuoto mukana pelissä.

Täällä Etelä-Afrikassa pelaamisessa on minullekin edelleen muutamia häiriötekijöitä, jotka haittaavat peliä. Aivan liian usein huomaan keskittyväni henkeäsalpaaviin maisemiin tai kentän kukkaistutuksiin. Kenttien kunto on usein häkellyttävä. Toki työvoimakustannukset ovat yksi selittävä tekijä; esimerkiksi Fancourtissa (kolme kenttää) on pelkästään kentänhoitajia kolme ja puoli sataa! Ei ihme että väylät ovat kuin kynsisaksilla viimeisteltyjä ja jokainen pudonnut terälehti poistetaan jokaisesta kukkaistutuksesta. Joskus on hermot menneet myös kanssapelaajiin; Clovellyssa meinasi kierroksesta tulla todella pitkä edellä menevästä ryhmästä johtuen. Kaksi saksalaista herraa olivat varustautuneet ongenvapaa muistuttavalla välineellä ja keskittyivät kalastamaan palloja kentän jokaisesta vesiesteestä. Siis ei omiaan vaan muiden niihin lyömiä. No sheriffi tuli ja lopetti moisen säästökuurin.

” Ai sinulla on taas tuo palvelija!”, totesi kerran eräs asiakkaamme kun caddien kanssa tulin teeboksiin. Tarjoutui hyvä tilaisuus selittää asian oikea laita. Useimmilla kentillä on mahdollisuus ottaa caddie mukaan kierrokselle. He ovat pääsääntöisesti mustia tai värillisiä vanhempia miehiä. Lähes poikkeuksetta he ovat myös itse sgl-pelaajia ja tuntevat oman kenttänsä jokaisen kolon ja tietävät sentilleen mihin pallo pitäisi toimittaa. He eivät ole klubin palveluksessa vaan tavallaan itsenäisiä yrittäjiä. Jos pyydät he neuvovat sinua pelin kaikilla osa-alueilla. Ovat myös suu supussa jos pyydät. Muutaman lyönnin jälkeen he tietävät mikä maila sinulle missäkin tilanteessa sopii.

Osa näistä miehistä on aivan verratonta seuraa kierroksella; juttu ja pallo lentää leppoisissa merkeissä. Minä itse pelaan aina caddien kanssa. Siihen on kaksi syytä; ensinnäkin he parantavat neuvoillaan kierrostani keskimäärin 5-8 lyöntiä. Toiseksi koen hyvinvoivana ihmisenä velvollisuudekseni tarjota ihmisille työtä, jos siihen mahdollisuus tarjoutuu. Maksan caddielle keskimäärin 15 euroa kierrokselta ja sillä hän elättää perheensä pari päivää.