Elämykset

Viinit

Etelä-Afrikka tunnetaan maailmalla edelleenkin ensisijaisesti valkoviineistään. Viime vuosina punaviinit ovat kuitenkin nousseet vahvasti viiniasiantuntijoiden suosioon ja uusista viljelmistä yli 80 prosenttia onkin punaviinejä. Tällä hetkellä punaisten ja valkoisten suhde on 60/40. 

Viini on talouden kannalta merkittävä tekijä. Sektori työllistää suoraan n. 300.000 ihmistä ja viinimatkailu on matkailuklusterin nopeimmin kasvava alue.

Ensikertalaiselle must-paikkoja ovat Constantian perinteikkäät 1700-luvulla perustetut tilat; Groot Constantia ja siitä lohkotut Klein Constantia, Uitsig, Buitenverwachting ja Steenberg.

Suosittelemme erityisesti Stellenboschin ja Franschhoekin alueiden lukuisia pieniä ja ehkä tuntemattomampia tiloja, joiden viinit ovat nousseet kansainvälisten asiantuntijoiden suosikeiksi. Viininmaistelu tiloilla on tehty mutkattomaksi ja helpoksi. Tilojen viiniasiantuntijat kertovat mielellään viineistään ja viljelyksistään.

Vierailukohteet voidaan valita omien suosikkirypäleidesi mukaan.

Viljelyala on kokonaisuutena varsin pieni eli hieman yli 100.000 hehtaaria ja maantieteellisesti rajoittuu varsin pienelle alueelle Stellenbocshin, Somerset Westin Paarlin, Franschhoekin, Swartlandin ja Elginin alueelle. Joitakin tiloja on perustettu hieman idemmäksi ja pohjoisemmaksi mutta niiden merkitys on jäänyt vähäiseksi. Samoin sisämaassa Oranje joen varrella on kokeiltu viininviljelyä mutta tulokset eivät ole olleet kovin rohkaisevia.

Viinituotanto on kaikkiaan n. 10 miljoonaa hehtolitraa, joten maa ei ole järin suuri tuottaja. Maan maailmanmarkkina osuus on pyörinyt kolmen prosentin kieppeillä jo pitkään. Punaviinien menestys kyllä ennakoi maan viinien kysynnän lisääntymistä. Aasian suhteen maassa on isot odotukset - ja tästä uudesta markkinasta voi tulla jopa ongelma koko viiniklusterille.

Vaikka maa tunnetaan valkoviineistään Warthog suosittelee kokeilemaan erityisesti punaisia blendejä. Niistä löytyy yllättäviä ja suuresti nautinnollisia makuelämyksiä. Ja must on tietenkin vajaa 80 vuotta sitten Stellenboschissa risteytetty Pinotage rypäle.