Etelä-Afrikka

Kulttuuri

Kulttuuri heijastaa tänä päivänä vivahteikkaasti maan monietnistä luonnetta. Näkyvää kulttuuria hallitsi aparheidin aikana valkoinen kulttuuri. Maan kirjailijat, kuten Andre Brink ja Nadine Gordimer ovat varmasti tuttuja suomalaisillekin. Vuoden 1994 jälkeen on aktiivisesti elvytetty eri mustien väestöryhmien kulttuuriperinteitä ja samaan aikaan on kehittynyt voimakkaasti aikalaiskulttuuri, jota ilmentävät erilaiset teatterit, konserttisalien ja townshippien musiikkielämä, kuvataiteet, nykyarkkitehtuuri ja muotoilu. Musiikkiteatterista on tullut merkittävä mustan kulttuurin ja perinteen ylläpitäjä ja tulkki.

Vuoden 1994 jälkeen maan eri puolille on yhteiskunnan tuella perustettu lukuisia Cultural Villageita. Modernin yhteiskunnan rattaissa mustan valtaväestön kulttuuri ja perinteet ovat olleet katoamassa ja näissä kulttuurikylissä kulttuuriperinteitä sekä ylläpidetään että esitetään suurelle yleisölle. Esimerkkeinä näistä ovat mm. Shangana Cultural Village Krugerin kupeessa, Lesedi Cultural Village 40 km Pretoriasta länteen ja Kwazulu Natalissa tomiva Shakaland. Kaikki suositeltavia vierailukohteita.

Myös klassinen musiikki eri muodoissaan on hiljaiselon jälkeen jälleen nousemassa ja maassa toimii jo useita kokopäivätoimisia ja täysimittaisia sinfoniaorkestereita. Sibelius on tässä maassa erityisen suosittu säveltäjä - olisi mukava tietää miksi! Maassa on lukuisia laulajakokoonpanoja kolmen eurooppalaisen tenorin innoittamana ja ooppera-aarioita kuulee nykyisin eri puolella maata. Ja nämä laulajat ovat nykyisin pääsääntöisesti mustia ja värillisiä.

Sesonkiaikana maan eri osissa järjestetään lukemattomia taidefestivaaleja ja erityisesti Kapkaupungissa, Pretoriassa ja Johannesburgissa eri kulttuurimuotojen tarjonta on vilkasta.